Fundamenta Lakáskassza

Fiókhálózatunkban is elérhetőek a Fundamenta megtakarítási termékei magánszemélyek, társasházak, lakásszövetkezetek, önkormányzatok számára. A Fundamenta megtakarítások széles körben felhasználhatóak különböző lakáscélokra, ezért szinte valamennyi hitelintézeti lakáscélú hitelkonstrukcióhoz kapcsolódhatnak, mint például új vagy használt lakásvásárlási hitelhez, építési hitelhez, bővítési hitelhez, felújítási illetve energiatakarékosságot eredményező korszerűsítési hitelhez.

A lakástakarék (vagy lakás-előtakarékosság) egy lakáscélú megtakarítási konstrukció. A havonta fizetett megtakarításokra betéti kamat és állami támogatás jár, ez az összeg pedig fix kamatozású lakáskölcsönnel egészíthető ki. Így egy Fundamenta Lakásszámlával 8 millió Ft lakáscélra költhető összeg is elérhető!

Miért érdemes a Fundamenta Lakásszámlát választani?

 • Szakértő kollégáink személyre szabott tájékoztatást biztosítanak lakáscéljai finanszírozásához
 • Igényekhez igazítató konstrukciók
 • 900 000 már megvalósított lakásálom
 • 2 millió ügyféllel kötött szerződés

A lakástakarék előnyei

 • 30% - legfeljebb évi 72 000 Ft - állami támogatás a megtakarításokra

EBKM  állami támogatással 10,92%; az állami támogatás nélkül  -0,78%.

 • Akár 8 millió Ft elérhető szerződéses összeg, amely több, közeli hozzátartozó javára kötött szerződéssel megtöbbszörözhető
 • Kiszámíthatóság - a futamidő végéig fix kamatozású lakáskölcsön

Kinek ajánljuk a lakás-előtakarékosságot?

 • Aki biztonságos és átlátható lakáscélú megtakarítást keres, akár 10,92%-os EBKM-mel
 • Annak, aki szeretné megvalósítani a lakáscéljait, legyen az lakásvásárlás, felújítás, házépítés
 • Aki szeretné felhasználni az állami támogatást lakáscéljai megvalósításához
 • Aki havi  rendszeres megtakarítással  - akár kisebb összegekkel is - szeretné lakáscélját megvalósítani.

Milyen célokra használható fel a lakástakarék?

 • LAKÁSVÁSÁRLÁSRA

Ha nem szeretne örökre albérletben lakni, vagy nagyobb lakásba költözne, akkor érdemes már ma megismernie a lehetőségeket és belekezdeni otthonálmai megalapozásába. A lakás-előtakarékosság felhasználható bármely új és használt lakás vagy ház vásárlására.

 • FELÚJÍTÁSRA, KORSZERŰSÍTÉSRE

Ideje felújítani a konyhát vagy a fürdőszobát? Ki kell alakítani a gyerekszobát? Esetleg korszerűsíteni kell az egész lakást?  A lakástakarékkal ezek mindegyikét, és további lakással kapcsolatos beruházásokat is megvalósíthat.

 • ÉPÍTÉSRE, BŐVÍTÉSRE

Akár egy külön élettérre lenne szükség az aktuális otthonában, akár egy teljesen új ház építéséről van szó, a lakás-előtakarékosság mindegyik esetben kiváló alapot jelent.

      + A lakástakarékban összegyűjtött megtakarítás lakáshitelhez önerőként is felhasználható!

Mekkora összeg érhető el a lakás-előtakarékossággal?

A havonta befizetett összegtől és a futamidőtől függően akár 8 millió Ft is rendelkezésre állhat a megtakarítási idő végén. Ha pedig több lakás-előtakarékossági szerződést köt (családtagjaira, közeli hozzátartozóira), ez az összeg megtöbbszörözhető!

Milyen lakástakarék futamidők közül választhatok?

Igényei szerint dönthet a futamidők közül annak megfelelően, hogy mikor szeretné otthonával kapcsolatos terveit megvalósítani. A 3,9-es számlánál választható megtakarítási futamidők:

 • 4 év 1 hónap
 • 6 év 4 hónap
 • 8 év 1 hónap
 • 10 év

Mekkora a havi megtakarítás összege?

A megtakarítás már havi 5000 Ft-tal megkezdhető, és az igényeknek megfelelően 5 000 és 20 000 Ft közötti összeg lehet. Jó tudni, hogy a legmagasabb állami támogatás a havi 20 000 Ft befizetésével érhető el.  

Példa a lakástakarék konstrukcióinkra futamidő szerint

 • 4 év 3 hónap futamidő
 • 6 év 6 hónap futamidő
 • 8 év 3 hónap futamidő
 • 10 év 2 hónap futamidő

*A THM értéke nem tartalmazza jelzáloggal terhelendő ingatlan biztosításának díját.

Nekik már sikerült - Fundamenta sikersztorik

Ki köthet lakás-előtakarékossági szerződést?

 • 18 év feletti magyar állampolgár
  • Magyar állampolgárságú, cselekvőképes természetes személy saját nevében, saját maga javára köthet lakás-előtakarékossági szerződést. Magyar állampolgárságú, cselekvőképes (illetve a korlátozottan cselekvőképes) természetes személy az általa megnevezett természetes személy (kedvezményezett) javára is nyithat Lakásszámlát.  Magyar állampolgár alá értendő:
   • a &#8222Szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személy beutazásáról és tartózkodásáról” szóló törvényben meghatározottak szerint, a szabad mozgáshoz és tartózkodáshoz való jogát Magyarország területén gyakorló személy;
   • a bevándorolt, letelepedett és a menekültként elismert személy.
 • Gyám, eseti gondnok, alapítvány, természetes személy, egyesület, egyházi jogi személy és helyi önkormányzat, a gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermek, mint kedvezményezett javára, életkezdésének elősegítése céljából is köthet lakás-előtakarékossági szerződést.
 • Lakásszövetkezetek
  • A lakásszövetkezet - épületenként - a tulajdonában, vagy a tagjainak közös tulajdonában álló épületrészek felújításához és korszerűsítéséhez szükséges pénzügyi források biztosítása céljából köthet lakás-előtakarékossági szerződést.
  • Társasházak
   • A társasházi közösség nevében épületenként - a tulajdonosok jogszabályban előírt többséggel hozott határozata alapján - a közös képviselô köthet lakás-előtakarékossági szerződést, a közös tulajdonukban álló épületrészek felújításához és korszerűsítéséhez szükséges pénzügyi források biztosítása céljából.

 

Hasznos: az állami támogatás igényelhető kiskorú kedvezményezett számára is, amennyiben a szerződésen nagykorú szerződő van megjelölve.

FONTOS!
A törvény előírásai szerint a megtakarítási idő után egy 2 hónapos, ún. kiutalási időszak következik. Ügyfeleinket levélben értesítjük arról, milyen célra, mikor és milyen módon használhatják fel a rendelkezésükre álló összeget.
Amennyiben az időpont nem megfelelő az Ön számára, vagy nincs aktuális lakáscélja, számos megoldás közül választhat. Kérheti a lakáskölcsön rendelkezésre tartását, megemelheti a szerződéses összeget, de lehetőség van hosszabb, akár 10 éves futamidőre módosítani a szerződést. A lakáskölcsön és/vagy a saját rész kifizetése a kiutalást követően történhet meg.
A lakáscélú felhasználás mind az állami támogatás, mind pedig a lakáskölcsön igénybevételéhez előfeltétel, így azt minden esetben igazolni kell.
A lakáskölcsön érvényes díjait a mindenkor érvényes és hatályos Díjtáblázat tartalmazza.
A Díjtáblázatban szereplő díjakon kívül a kölcsönigénylőt terhelik a kölcsön igénylésekor felmerülő egyéb költségek, így különösen

 • tulajdoni lap hiteles másolatának földhivatali díja,
 • közjegyzői díj, értékbecslés, jelzálogbejegyzés díja-előírásuk esetén
 • ingatlan biztosításának díja, amennyiben annak megkötése szükséges..
   

Az állami támogatás mértéke, szerződésenként és személyenként, havi rendszeres megtakarítást feltételezve legfeljebb évi 72.000,- Ft. A 921. számú módozat (4 év 3 hónap) állami támogatással együtt számított EBKM értéke 10,92%; az állami támogatás nélkül számított EBKM érték: -0,78%.

A jelen tájékoztatóban megjelölt EBKM érték a betéti kamat és az értékpapírok hozama számításáról és közzétételéről szóló 82/2010. (III. 25.) Korm. rendelet alapján került megállapításra, havi 20.000,- Ft folyamatos betételhelyezést feltételezve.

A jelen tájékoztatás nem tekinthető a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. részéről hivatalos ajánlattételnek, az itt leírtak kizárólag a figyelemfelkeltését célozzák. A tájékoztatás nem teljes körű, a betéti szerződés részletes leírását az Általános Szerződési Feltételek (Üzletszabályzat) tartalmazza.

A lakás-takarékpénztár által nyújtott lakáskölcsön teljes hiteldíj mutató meghatározásáról, számításáról és közzétételéről szóló 83/2010. (III.25.) Korm. rendelet 9. § (1) és (3) bekezdés szerint számított referencia THM érték 5,25%, amely a 921. számú módozatra (4 év 3 hónap megtakarítási idő) vonatkozik. A THM meghatározása az aktuális feltételek és hatályos jogszabályok figyelembevételével történt, a feltételek változása esetén a mértéke módosulhat.

Reprezentatív példa lakáskölcsönre: a lakás-takarékpénztár által nyújtott lakáskölcsön teljes hiteldíj mutató meghatározásáról, számításáról és közzétételéről szóló 83/2010. (III.25.) Korm. rendelet 9. § (1) és (3) bekezdés szerint számított referencia THM érték 5,25%, amely a 921. számú módozatra (4 év 3 hónap megtakarítási idő) vonatkozik. Reprezentatív példa lakáskölcsönre: a szerződéses összeg 1.680.000 Ft, ebből a lakáskölcsön teljes összege 1.000.000 Ft; a kölcsönkamat mértéke évi fix 3,9%, 58 hónapos futamidőre. A kölcsön teljes költsége: folyósítási díj: 0 Ft, kezelési költség: 30.332,- Ft, ügyleti kamat: 98.196,- Ft. Havi törlesztőrészlet 20.093,- Ft, a törlesztőrészletek összege 1.129.114,- Ft.

Új lakásszámla megkötésének feltétele a szerződéses összeg 1%-ának a befizetése.


 

 

A termékekről és akciókról érdeklődjön fiókjainkban, vagy keresse fel a fundamenta.hu weboldalt!