MFB Pontok

 

 

A B3 TAKARÉK Szövetkezet a nyertes konzorcium tagjaként megkezdte közreműködését az országos MFB Pont hálózat kialakításában, és 2016. május 24-től 4 helyen várja az MFB Zrt. által biztosított konstrukciók iránt érdeklődőket. A jelenlegi fiókszám és a termékkör folyamatos bővülésével reméljük, hogy a magyar mikro-, kis- és középvállalkozások egyre szélesebb köréhez juthatunk el és nyújthatunk segítséget a jövőbeni céljaik megvalósításában. 2016. év végéig várhatóan kiépül az MFB Pontok teljes országos hálózata, amelyhez Szövetkezetünk több mint 50 Ponttal járul hozzá Budapesten, Pest-, Fejér- és Veszprém megyében. Aktuális információkért figyelje rendszeresen honlapunkat és Facebook-oldalunkat!

Mit kell tudni az MFB Pontokról?

A Kormány a 2014-2020-as uniós ciklusban elérhető, visszatérítendő pénzügyi eszköz források kihelyezésénél az ügyfélközpontú rendszer megalkotását helyezte a középpontba. A legfontosabb cél az volt, hogy a vállalkozások a lehető legszélesebb körben, könnyen elérhető módon, gyorsan és minden eddiginél olcsóbban juthassanak forráshoz.

Az MFB Pontok hálózatát a közbeszerzésen nyertes hitelintézetek, a Takarékbank Zrt., a B3 TAKARÉK Szövetkezet, a Budapest Bank Zrt. és az FHB Bank Zrt. megkülönböztetett fiókjai és tagintézményei alkotják.

 

Hatékonyabb, biztonságosabb, ügyfélközpontú közvetítői modell

A hatékony, biztonságos forrásközvetítés és az ügyfélközpontúság elveinek megfelelve az MFB szakított az előző uniós ciklusban működő rendszerrel, és új modellt dolgozott ki az európai uniós, visszatérítendő pénzügyi eszköz források közvetítésére. Ebben a modellben az egységes szabályokat és üzleti döntéseket központi irányítással, a Magyar Fejlesztési Bankban (MFB) hozzák meg, a pályázatok kezelését, a szerződéskötési feladatokat, a kapcsolattartást, a panaszkezelést az ebben járatos, tapasztalt, közbeszerzésen kiválasztott hitelintézeti fiókok látják el.

A kiválasztott közvetítő hitelintézetek közvetítői díját az új rendszerben már nem az ügyfeleknek kell megfizetni.

Az MFB Pontok modellje egyedi magyar megoldás, amely egyesíti a különböző közvetítői rendszerek előnyeit és gyorsabbá, olcsóbbá, hatékonyabbá teszi az uniós visszatérítendő pénzügyi eszköz források szétosztását. A megoldás az EU-s szabályozással és elvárásokkal összhangban van.

 

Alacsony ügyfélkamatok

A vállalkozások olyan kedvező feltételekkel juthatnak forrásokhoz, amelyre Magyarországon még nem volt példa. A korábbi 6-9%-os ügyfélkamatok helyett akár NULLA százalék kamat mellett is igényelhető visszatérítendő pénzügyi eszköz forrás.

 

Mindenki számára elérhető hiteltermékek

Az MFB a hiteltermékek feltételrendszerét úgy kerültek kialakításra, hogy azok is hozzáférhessenek a forrásokhoz, akiknek korábban erre nem volt lehetőségük!

A korábbi rendszerben a források sok esetben nem azokra a területekre koncentrálódtak, ahol igazán szükség lett volna rájuk. A közvetítők a legalacsonyabb kockázati profilú ügyfeleket részesítették előnyben, így döntően azok a vállalkozások jutottak EU-s támogatáshoz, akik a piacról is kaphattak hitelt. Finanszírozási rés alakult ki: a nehezen finanszírozható kis- és középvállalkozások gyakran kimaradtak a forrásokból.

Az MFB Pontokon keresztül értékesített hiteltermékek esetében fő cél a minél szélesebb körű forráskihelyezés.

Hol találhatóak az MFB Pontok?

A Kormány gazdaságpolitikájával összhangban az MFB a fővárostól kezdve, a megyeszékhelyeken át, egészen a kisebb településekig mindenhol ott lesz, ahol szükség lesz rá, hogy segítse a vállalkozásokat. Az MFB Pontok hálózata országosan a lakosság 72%-át, illetve a vállalkozások 83%-át éri majd el helyben.

A közbeszerzési kiírásnak megfelelően 442 MFB Pont jön létre az országban 2016 év végéig ütemezetten, a megyeszékhelyektől a kisebb települések felé haladva, 3 db Budapesten, 23 db a megyei jogú városokban, további 159 db a 10.000 főnél nagyobb településeken, illetve 257 db a 10.000 főnél kisebb lélekszámú településeken.

Az MFB Pontok lehetőséget adnak arra, hogy az elmaradottabb térségek felzárkóztatása gyorsuljon, a vidék a saját lábán is meg tudjon állni, a kistelepülések és a nagyvárosok közötti, gazdasági értelemben vett különbségek csökkenjenek. A hálózat ugyanakkor azokra a nagyobb településekre is hangsúlyt fektet, ahol sok kis- és közepes vállalkozás működik, és ahol ezért a tapasztalatok szerint a legnagyobb az érdeklődés az uniós pályázatok iránt.

A B3 TAKARÉK Szövetkezet által üzemeltetett MFB Pontokról itt tájékozódhat! Keresse az MFB logo-val ellátott fiókjainkat, melyek száma folyamatosan növekszik.

Mikortól érhető el a hálózat?

Első körben huszonhat MFB Pontban, május 24-én kezdődött meg a visszatérítendő pénzügyi eszköz források közvetítése, míg a további MFB Pontok ütemezetten nyílnak meg 2016 végéig.

A már megnyitott és a nyitás előtt lévő MFB Pontok elérhetősége a Fiókhálózat menüpontban olvasható!

 

Termékek

Mikro, Kis- és Középvállalkozások Versenyképességének Növelése Hitel

Tájékoztatjuk a tisztelt támogatást igénylőket, hogy a Széchenyi 2020 keretében megjelent "Mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése célú Hitelprogram" című (GINOP-8.3.1-16 kódszámú) felhívás esetében a beérkezett pályázatok forrásigénye meghaladta a rendelkezésre álló keretet, ezért a hitelkérelmek befogadását ideiglenesen szüneteltetjük.

2016. május 24-től elérhető a Mikro, Kis- és Középvállalkozások Versenyképességének Növelése Hitel, amelynek célja olyan mikro-, kis- és középvállalkozások beruházásainak támogatása, amelyek pénzügyi szempontból életképesek, jövedelemtermelők, ugyanakkor a pénzpiacokon egyáltalán nem vagy nem kellő mennyiségben jutnak finanszírozási forráshoz. Részletes információhoz kattintson ide! A Mikro, Kis- és Középvállalkozások Versenyképességének Növelése Hitel célkitűzése a KKV-k versenyképességének növelése, illetve a korszerű termék- és szolgáltatásfejlesztési képességek megteremtése és bővítése. A Program célja olyan mikro-, kis- és középvállalkozások beruházásainak támogatása, amelyek pénzügyi szempontból életképesek, jövedelemtermelők, ugyanakkor a pénzpiacokon egyáltalán nem vagy nem kellő mennyiségben jutnak finanszírozási forráshoz.

A hiteltermék legfontosabb jellemzői:

  • A hitel kamata: 0%/év.
  • Hitelösszeg: minimum 1 millió Ft - maximum 600 millió Ft.
  • 150 millió Ft hitelösszegig egyszerűsített bírálati eljárás.
  • A kereskedelmi banki gyakorlathoz képest enyhébb fedezeti elvárások.
  • Hitel típusa: beruházási hitel, illetve a beruházáshoz kapcsolódó készletbeszerzés.
  • A hitelfelvevők köre: egyéni vállalkozó, gazdasági társaság, szövetkezet.
  • Finanszírozott projektek megvalósítási helye: a hiteligénylő Magyarországon, de a Közép-magyarországi Régión kívül bejegyzett székhelye, telephelye vagy fióktelepe.
  • Kezelési költség, rendelkezésre tartási jutalék, előtörlesztési díj: nem kerül felszámításra.
  • Futamidő: új ingatlan beruházás, felújítás, bővítés, korszerűsítés esetén: maximum 15 év; (immateriális javak beszerzése esetén maximum 5 év, használt eszköz beszerzése esetén maximum 5 év).
  • Elvárt saját forrás mértéke: 10%.

Mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése Pest megyében Hitelprogram

2016. október 15-től igényelhető a Mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése Pest megyében Hitelprogram, összesen százhárom MFB Ponton, országszerte. A Budapest kivételével csak Pest megyében elérhető forrás összege 3,67 milliárd forint, amelyet 0 százalékos kamattal igényelhetnek a vállalkozások.

A Pest megyei fejlesztésekre a 2014-2020-as időszakban korlátozottan áll rendelkezésre forrás, ezen segíthet a 3,67 milliárd forint összegű Mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése Pest megyében Hitelprogram.

A Hitelprogram célja olyan Mikro-, Kis- és Középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása, amelyek pénzügyi szempontból életképesek, jövedelemtermelők, ugyanakkor a pénzpiacokon egyáltalán, vagy nem kellő mennyiségben jutnak finanszírozási forráshoz.

A hitel típusa éven túli lejáratú beruházási hitel korszerű, kapacitásbővítő gépi berendezések megvásárlásához. A felvehető hitel összege minimum 1 millió, maximum 50 millió forint lehet, jellemzően kapacitásbővítésre, beruházásra, tárgyi eszköz beszerzésre. A nulla százalékos kamattal igényelhető hitel futamideje maximum hét év, és az elvárt saját forrás mértéke tizenöt százalék. Az elvárt saját forrás mértéke tizenöt százalék.

A hazai gazdaság hosszú távú fenntartható növekedésének biztosítása érdekében kiemelten fontos a vállalkozások növekedési és foglalkoztatási potenciáljának javítása, gazdasági teljesítményének erősítése, amelyet azonban hátráltat a KKV szektor tőkehiánya, valamint az elavult eszköz- és infrastrukturális ellátottsága. A Hitelprogram egyedi célkitűzése a vállalkozások növekedési potenciáljának erősödése Pest megyében.

Részletes terméktájékoztatót és az igényléshez szükséges dokumentumokat megtalálja az MFB Zrt. honlapján.